top of page
Zoeken
228938

Huiswerkbegeleiding op het waterlandpleinbuurt

Opdrachtgever:

Senay Cemek is onze opdrachtgever. Ze werkt als docent-expert voor de opleiding Social Work bij Inholland in Amsterdam. Mevrouw Cemek heeft de Master theologie en de Master Educatie gestudeerd aan de Vu en de UVA. Ze werkt al jaren in de onderwijs en heeft affiniteit bij het lectoraat Jeugd en Samenleving en ook is zij kwartiermaker voor de professionele leergemeenschappen.


Opdracht

Jongeren hebben in de afgelopen tijd niet makkelijk gehad met de coronacrisis, vooral in het onderwijs. Het virus heeft veel impact gehad op jongeren. Uit behoefteonderzoek, dat door Social Work leerlingen is uitgevoerd, is gebleken dat de schoolgaande kinderen in de wijk van waterlandplein een achterstand hebben opgelopen vanwege de coronacrisis.

De bewoners wensen graag huiswerkbegeleiding om de achterstanden aan te pakken. De bewoners hebben het niet al te breed en willen dit graag op kosteloos. Daarnaast is het van belang dat er gewerkt wordt aan het versterken van de informele netwerken in de buurt en in de wijk. Door informele netwerken te versterken, kunnen de bewoners onderling iets voor elkaar betekenen. Ons opdracht is om huiswerkbegeleiding in de waterlandpleinbuurt toegankelijk te maken voor de kinderen. Hierbij is de onderzoeksvraag als volgt:

'Hoe organiseer je huiswerkbegeleiding voor kinderen dat toegankelijk en motiverend is, waarbij je werkt aan de opgelopen schoolachterstand.'

Wij hebben zowel een kwantitatief onderzoek, als kwalitatief onderzoek uitgevoerd om ons onderzoeksvraag te beantwoorden. Voor het kwantitatief onderzoek hebben wij een deskresearch gedaan, waarbij wij onze deelvragen hebben beantwoord doormiddel van onderzoeken en externe bronnen. Voor het kwalitatief onderzoek hebben wij een veldonderzoek gehouden. We hebben de kinderen uit het buurt geïnterviewd door spelend vragen te stellen. We hadden een gelegenheid om in de maand Ramadan iftar te houden met de buurt, de iftar werd georganiseerd door de Social Work leerlingen. Door deze gelegenheid hebben we ons vragen gesteld en kennis gemaakt met de kinderen uit de buurt.


De Vragenlijst:

₋ Vind je school lastig? / Heb je moeite met school?

₋ Let je goed op in de les?

₋ Hoe komt het dat je achterstand hebt op school?

₋ Wat vindt je moeilijk tijdens het maken van je huiswerk?

₋ Stel je vragen aan je juf/meester?

₋ Vind je school leuk en waarom?

₋ Helpt jouw juf of meester met de dingen die je moeilijk vindt? En hoe doen ze dat?

₋ Heeft corona school voor jou moeilijker gemaakt?

₋ Zou je het leuk vinden als we hier huiswerkbegeleiding geven?

₋ En waarom zou je dit leuk of juist niet leuk vinden?

₋ Wat verwacht jij van de huiswerkbegeleiding?

₋ Maakt het uit wie jou gaat helpen bij huiswerkbegeleiding?

₋ Hoe leer jij voor toetsen?

₋ Hoeveel van tevoren leer jij voor een toets?


Uit ons interview met verschillende schoolgaande kinderen blijkt dat zij inderdaad huiswerkbegeleiding willen en er ook echt heen gaan als deze aanwezig is in de buurt, want lange afstanden voor begeleiding vinden ze minder leuk (dus minder motivatie ervoor). Tijdens de pandemie hebben deze kinderen hun schoolwerk verwaarloosd, doordat zij veel afgeleid waren. Ook gaven de kinderen aan dat ze school wel eens lastig vinden na de pandemie en dus ook moeite hebben met hun huiswerk maken. Een klein deel van de groep zou het liever niet willen om bekende gezichten te zien qua kinderen tijdens de begeleiding.


De deelvragen die wij hebben onderzocht aan de hand van bronnen:

₋ Hoe zorg je ervoor dat jongeren zelf het initiatief nemen om huiswerkbegeleiding te nemen?

₋ Hoe motiveer je jongeren tijdens het geven van huiswerkbegeleiding?

₋ Hoe maak je huiswerkbegeleiding toegankelijk voor iedereen?

₋ Hoe zorg je ervoor dat de locatie waar huiswerkbegeleiding wordt aangeboden, uitnodigend is voor jongeren?

₋ Hoe zorg je ervoor dat huiswerkbegeleiding de buurt samenbrengt?


De belangrijkste conclusies uit ons vooronderzoek zijn:

₋ De huiswerkbegeleiding moet motiverend zijn voor onze doelgroep (7-16 jaar)

₋ De huiswerkbegeleiding moet toegankelijk zijn

₋ De huiswerkbegeleiding moet uitnodigend zijn

₋ Klassieke huiswerkbegeleiding wordt gegeven in een klaslokaal waar er docent zijn om je te begeleiden in plannen en of de juiste aanpak voor je huiswerk, dus niet vakinhoudelijk.

₋ Individuele huiswerkbegeleiding wordt gegeven in een vertrouwd omgeven zoals je huis. Hier wordt alle aandacht op de leerling gericht en kunnen ze op verschillende punten hulp krijgen zoals; leren plannen, ondersteuning bij het leren-leren, structuur aanbrengen bij het huiswerk maken enz.

Bij de huiswerkbegeleiding zijn de volgende punten het belangrijkst:

o Intrinsieke motivatie

o Een positief beeld geven vanuit huis aan het onderwijs

o Een veilig vertrouwd omgeving

o Het succesvol maken

o Motivatie

o Vertrouwen

o Autonomie

o Competentie

o Betrokkenheid

o Communicatie

Het toegankelijk maken van huiswerkbegeleiding doe je door:

o Vergoedingen

o Vrijwilligers

o Stadspas

Het uitnodigend maken door huiswerkbegeleiding doe je door:

o Bekende gezichten

o Makkelijk bereikbare locatie

o Sfeer

o Welkom zijn

o Inrichting


Door middel van ons onderzoek hebben wij als eindproduct een adviesrapport opgesteld met vijf adviezen/alternatieven. Bij alle alternatieven hebben wij rekening gehouden met de voorwaarde kosteloos en toegankelijk omgeving en tuurlijk ons vooronderzoek.

De vijf alternatieven:

1- Aanpassingen in een dagindeling: door kleine gezellige veranderingen op het dagplanning, zorgt voor vergroting van de intrinsieke motivatie bij een leerling. De intrinsieke motivatie is een belangrijk factor voor een leerling om vanuit zichzelf te werken aan school. Ook creëert het een veilig vertrouwd omgeving tussen de leerling en leerkracht.

2- De steun en support: Dit alternatief houdt in dat leerlingen support krijgen door social workers, maar support kan je ook van elkaar krijgen. Door verschillende uren met diverse leeftijden in een klas ontstaat er een betere klik tussen leerlingen. Support van social workers kan je krijgen om stress te uiten bijvoorbeeld. Dit zorgt ook voor betrokkenheid tussen de leerlingen, indirect ook invloed op een veilige leerplek voor leerlingen.

3- Studiepunten behalen door een vrijwillige huiswerkbegeleiding: Wij zien deze huiswerkbegeleiding in de buurt als een soort stage waar ook een hoeveelheid studiepunten voor gehaald kan worden. Het kan ook dienen als iets extra’s voor studenten die nog de benodigde punten nodig hebben om het jaar te voldoen.

4- Studenten en oud-leerlingen in de buurt voor vrijwilligerswerk: De studenten en oudere leerlingen in de buurt zijn aanwezig in het buurthuis op het afgesproken moment en begeleiden de jongere scholieren met hun schoolwerk, dit zal de buurt ook samenbrengen. Dit alternatief is ook meegenomen voor iemand zijn cv, want bouwt ervaring op of handig voor universiteiten.

5- Studenten en oud-leerlingen in de buurt voor vrijwilligerswerk: Dit alternatief houdt in dat de huiswerkbegeleiding wordt gepromoot d.m.v. flyers/posters en via sociaal media. Meeste buurten hebben een buurtaccount op platforms, zoals Facebook.

Conclusie/ ons advies

Wij adviseren om een combinatie van alle alternatieven, deze combinatie zorgt dat de huiswerkbegeleiding efficiënter wordt.


Evaluatie

In het begin van de periode konden wij makkelijk aan de slag en begonnen direct met een onderzoek. Wel vond ik het einde van periode tijdens het adviesrapport schrijven de communicatie in de groep tegenvallen, er waren een paar complicaties. Toch vond ik in het algemeen de samenwerking en communicatie in dit groep fijn! Iedereen kon haar eigen weg op gaan en hield aan de deadlines binnen de groep (behalve aan het einde van de periode).





3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Meesterproef De Stikstofproblematiek

In het eindexamenjaar stellen de O&O leerlingen een meesterproef op. De opzet van de meesterproef lijkt op een reguliere project, alleen...

Voedselapp

De opdracht was om een app te maken waar je kan zien waar de producten vandaan komen. Dus op de app kan je de afgelegde weg van je...

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page